O meni

ALEŠ OGRIN-VRHUNSKI BARMAN

 • predsednik Društva barmanov Slovenije;
 • svetovni prvak v mešanju barskih pijač – Singapur 2000;
 • svetovni podprvak v mešanju barskih pijač – Göteborg 1999;
 • član ekipe svetovnih prvakov v mešanju barskih pijač –  Göteborg 1999;(barmani: Aleš Ogrin, Klemen Popit, Mitja Acman);
 • državni prvak v posameznih kategorijah v letih 1992, 1993, 1995, 1996, 2000, 2003;
 • udeleženec in zmagovalec tradicionalnih mednarodnih barmanskih tekmovanj v domovini in Evropi;
 • udeleženec mednarodnih barmanskih srečanj, svetovnih prvenstev, kongresov IBA kot tekmovalec ali kot delegat DBS;
 • član Društva barmanov Slovenije (DBS) je od leta 1985;
 • vodja barmanske šole, mentor mladim barmanom v DBS;
 • dobitnik številnih priznanj, med drugim tudi zlate plakete O.Z. Slovenije in bronaste plakete Ivana Cankarja za izjemne dosežke na področju gostinstva in turizma;
 • organizator številnih tekmovanj v mešanju barskih pijač za barmane po Sloveniji, med drugim tudi tradicionalnega tekmovanja za pokal »Argonavtski dnevi« na Vrhniki;
 • avtor številnih receptov, brošur in zloženk o koktajlih in mešanih barskih pijačah;
 • avtor knjige »Pisani svet koktajlov«.
 • soavtor knjige »Kava«, (Andrej Goljat, Aleš Ogrin);

Z mešanjem barskih pijač, sem se spoznal na gostinski šoli v Ljubljani. Priznam, da se mi takrat niti približno ni sanjalo, da  bo poklic natakarja  meni kasneje v življenju odigral tako pomembno vlogo in mi zaznamovalo profesionalno pot in delo mešalca barskih pijač, ki pa mi je ob enem tudi prvi hobi. Pravzaprav so me za mešanje barskih pijač navdušili portoroški barmani, ki so bili tiste čase tudi najnaprednejši in strokovno zelo podkovani, saj so bili njihovi gosti najboljši klienti, pravi poznavalci pitja in uživanja ob koktajlih. To so bili povečini italijanski gostje, pa tudi gostje iz drugih držav Evrope in kontinentov. Kot mladenič, sem tudi sam rad zahajal v Portorož, ker je bilo to moderno, na »kavico«, spoznal kolege in jih občudoval pri njihovem profesionalnem pripravljanju koktajlov. Kako lepo so znali na nevsiljiv način gosta prepričati, da je tisti trenutek zanj res najboljša mešana barska pijača.

Delovno pot sem začel v domačem kraju, na Vrhniki, kot natakar v restavraciji in za barom, kasneje kot vodja strežbe in na koncu v.d. direktorja hotela. Že takrat sem za goste in naročnike pripravljal koktajle na sprejemih, zabavah, svečanih dogodkih, kot pijačo dobrodošlice in jih ponujal gostom za barom.

Kmalu je mešanje barskih pijač, postal moj način življenja, tudi moj hobi, ki sem ga nadgradil z včlanitvijo v društvo barmanov Slovenije. Začel sem tekmovati in se dodatno strokovno izobraževati. Udeležil sem se mednarodne barmanske šole, pričel aktivnejše delovati v društvu na promocijah, ter strokovnih tekmovanjih doma in v tujini. Z leti izkušenj, so prihajali tudi tekmovalni uspehi.

Po desetletju nabranih delovnih izkušenj, sem naslednje desetletno obdobje stregel in pripravljal koktajle za goste v piceriji Boter, na Vrhniki. Občasno so me podjetja najemala za promocije njihovim produktov, iz katerih sem sestavljal in pripravljal mešane barske pijače. V tem obdobju sem postal svetovni podprvak (1999) in svetovni prvak (2000) v pripravi koktajlov. S kolegi smo leta 1999 osvojili naslov ekipnih svetovnih prvakov. Svoje bogate izkušnje, znanje in spretnosti, sem z veseljem delil z mlajšimi kolegi in ljudmi željnih znanja in novih idej, kar počnem še danes.

Leta 2003, sem se odločil za samostojno pot. Vsakodnevno ustvarjam nove kreacije za različna podjetja, ustanove, bare, restavracije in hotelske hiše. Objavljam strokovne članke in recepte koktajlov v strokovnih revijah in medijih. Izobražujem kader v gostinstvu, občasno me najemajo hotelske hiše za delo ali izobraževanje, glavna dejavnost, pa je priprava mešanih barskih pijač na sprejemih, porokah, praznovanjih, rojstno dnevnih dogodkih, družabnih prireditvah.